התמודדות ילדים עם פרידה וגירושין
- ענבל זכריה
- Dec 12, 2022
- 3 min read
Updated: Dec 14, 2022

הורים רבים מודאגים מההתמודדות הפסיכולוגית של הילדים עם הגירושים ומההסתגלות לחיים החדשים אחריהם: הפיצול בין אבא ואמא, חרדות הנטישה שמאפיינות את התהליך, רגשות האובדן של המסגרת המשפחתית המוכרת, כעס שנובע מהזדהות עם אחד ההורים, רגשות אשם של הילד, שעלול לקחת על עצמו אחריות ואשמה לגבי תרומתו להתפרקות המסגרת המשפחתית.
חשוב לדעת שלטוב ולרע, גירושין משפיעים לטווח הארוך על חייהם הבוגרים של ילדים להורים גרושים.
הרבה תלוי בנו, ההורים, בשאלה מה הילדים ייקחו איתם מהתפרקות המשפחה: היא עשויה להשאיר חותם עמוק שתשפיע על כל מהלך חייו. לעומת זאת, רגישות הורית ודריכות לגבי מעורבותם המיותרת בקונפליקטים אפשריים, יכולה לשנות לגמרי את התמונה.
תגובות רגשיות, חברתיות וגופניות של ילדים
ילדים רבים כועסים על הוריהם, פגועים מהם, אחרים מתייאשים ונכנסים למעין דיכאון, משתתקים, נוטים לבכי ולהתפרצויות זעם. אחרים מרגישים אשמה, מתאבלים על המצב, ורבים מכחישים את שקרה ומשכנעים עצמם, ואת כל מי שמוכן לשמוע, שמדובר במצב זמני שיסתדר.
יש ילדים שתופסים צד וכועסים על אחד ההורים. מצב זה נפוץ במיוחד כאשר הורה אחד ביצע את ההחלטה הסופית או לפחות בישר עליה, או במקרים של בגידה רומנטית שהתגלתה לילדים. יש ילדים שמנסים לשלוט בהוריהם ולהניא אותם מהחלטתם, ויש אחרים המורדים, מפסיקים לשמוע בקול הוריהם ומביעים כלפיהם התנגדויות שמבטאות את הכעס הרב על המצב אליו נקלעו.
ילדים שמתמודדים עם גירושי ההורים בתקופה שבין ההודעה על ההחלטה ועד ההסתגלות למצב החדש של חיים בנפרד, עשויים לסבול מבעיות חברתיות, ירידה בלימודים, קשיי שינה, חוסר תיאבון, אובדן הנאה ממשחק, זעם ורגזנות.
כיצד לספר לילדים צעירים (ובכלל) על ההחלטה להיפרד/להתגרש:
חשוב להפגין חזית הורית משותפת ולקיים את שיחה מסודרת שבה ישתתפו שני ההורים וכל הילדים. זכרו - השיחה נועדה לרווחת הילד, העבירו את המסר החשוב ש"גם אמא וגם אבא הכי אוהבים אותך בעולם, למרות שהזוגיות הסתיימה".
היו קשובים, מקבלים ולא שיפוטיים - מרבית הילדים יגיבו באופן רגשי ויבטאו את הכאב בבכי, אחרים ייעזרו במנגנוני הגנה בריאים ותואמי גיל. בנוסף, סביר שהילדים יעלו שאלות שקשורות למעבר הגדול בחייהם.
לאחר השיחה, היו קשובים לצרכים הרגשיים של הילדים - תהליך עיבוד ההודעה על הפרידה משתנה אצל כל ילד. עשו כל שביכולתכם כדי להטות אוזן במהלך השינוי.
היו אמיתיים -כן, אפשר לשתף שגם לכם קשה, אבל לצד הקושי הביעו ביטחון ביכולת של כל בני המשפחה לעבור את הדרך עם תמיכה והכלה.
חשוב להסביר לילדים את הסיבות לגירושין באופן תואם את גיל הילדים, על מנת שיהיה ברור כי הם אינם אשמים בפרידה וכי ההורה שיעזוב את הבית אינו עוזב אותם. צריך להדגיש בפני הילדים כי ההחלטה להיפרד היא שלכם בגלל מצב הקשר ביניכם, ולא בגלל קשיים שקשורים להורות. הבהירו להם שאתם תמיד תמשיכו לאהוב אותם וכי זה לעולם לא ישתנה!
כדאי לקחת את הילדים אל מקום המגורים החדש של ההורה שייצא מהבית, ולשתף אותם בארגון ועיצוב הבית כחלק מההכנה לשינוי. המחשה קונקרטית של השינוי יכולה לעזור לילדים צעירים את ההבנה של הפרידה.
יש לדבר באופן חיובי ומכבד על ההורה השני ולעודד את הקשר עימו, גם כאשר היחסים ביניכם מתוחים ומסוכסכים. זכרו שלילדכם זכות לנהל קשר תקין עם כל אחד מהוריו, על מנת להמשיך ולהתפתח באופן בריא. הימנעו מלהעמיד את הילד בדילמת הנאמנות הכפולה, והעבירו מסר שההורה השני אוהב אותם וכי הקשר עמו חשוב.
טיפול פסיכולוגי לילדים להורים גרושים - מי זקוק לכך?
מדובר ללא ספק בתקופה לא פשוטה, הן עבור הילד והן עבור ההורים שלו. טיפול רגשי יכול לספק לילד את הכלים הדרושים לו, על מנת להבין את המצב וללמוד כיצד להביע את עצמו בצורה ברורה ומדויקת יותר. הדבר יכול לסייע לילדים המתקשים לשלוט בכעס שלהם, או לחילופין, ילדים המפתחים חרדות נטישה. הטיפול יאפשר לילד לשקם את הביטחון העצמי שלו ויספק לו את התמיכה שהוא זקוק לה, על מנת לשפר את תחושת המסוגלות העצמית שלו. באמצעות טיפול רגשי הילד יוכל למצוא מחדש את המקום שלו בתוך המצב החדש.
תהליך חשוב מקביל הוא הדרכת הורים, בהדרכה הורית מול משפחה בפרידה יכולים להיות מאפיינים ייחודיים כגון – טיב התקשורת בין בני הזוג, השלב בו נמצא הילד בעיבוד הגירושין, והיחס הנפרד שלו לכל הורה. בהדרכה תקבלו ייעוץ כיצד לשוחח עם הילדים על הפרידה, אילו פעולות עיבוד וקבלה ניתן לעשות עם הילדים על מנת לתמוך בהם בהתמודדות, איך להמשיך ולשמור על גבולות וסמכות הורית גם בנפרד? אילו פעילויות משפחתיות כדאי לשמר אם עוד יש אפשרות?
אפייה טיפולית וגירושי ההורים תחושת הפיצול בין אמא לאבא באה לידי ביטוי בחיי הילד והיא מעוררת חרדה אצלו. עצם העשייה המשותפת של האפייה, מעבירה לילד את המסר שהוא אינו לבד, מפחיתה תחושת חרדה ומגבירה את תחושת הביטחון. פעילות אפייה משותפת להורה וילד יכולה להיות זירה לביטוי סימבולי או ישיר של התמודדות עם השינוי. התייחסות סימבולית דרך האפייה יכולה לסייע בעיבוד ובפורקן שלה.
בתהליך האפייה נבחר מתכונים שעוסקים בפיצול, שהם שילוב של ניגודים: חם-קר, לבן-שחור, קשה-רך שמוכנסים יחד לאותו תוצר. הילד האופה יבחר באיזו מידה הוא מחבר בין שני הניגודים, עד כמה הם מתמזגים זה עם זה, או אולי הוא רוצה לשמור על גבולות ברורים. הייצוג הוויזואלי של הכוחות המנוגדים שפועלים בחיים הנפשיים והממשיים של הילד מרקם תחושת הקלה.
ההתייחסות המילולית לגירושי ההורים תלויה בכוחות של הילד, ובשלב ההתפתחותי שבו הוא נמצא. אם לילד אין פניות, הבנה או יכולת לשמוע באופן ישיר על הפרידה, פעילות אפייה משותפת והעיסוק הסימבולי שבנושא הם בעלות כוחות חיזוק וריפוי עבור הילד.
Comentários